Totul despre cancerul de piele
    
SHARE
 
2016-11-10
Ce este necesar să faci dacă ai exagerat cu statul la soare în sezonul estival?
  1. Nu neglijați arsurile solare – pentru că noi, românii, avem o piele deschisă la culoare, suntem mai expuși riscului de cancer de piele. Consecințele grave ale unei arsuri pot apărea peste ani. Copiii sunt cei mai expuși arsurilor, de aceea părinții trebuie să știe că acestea cresc riscul de cancer chiar și cu 75 la sută dacă se produc până la vârsta de 7 ani.

  2. Monitorizați cu atenție zonele expuse frecvent la lumina solară – apar tot timpul studii noi care demonstrează că soarele și expunerile necontrolate la ultraviolete cresc riscul de cancer. De altfel, echipa Dr. Leventer Centre diagnostichează frecvent carcinoame pe zonele expuse - față, scalp, mâini. Extrem de atenți trebuie să fie șoferii care au obiceiul de a conduce cu brațul stâng în afara mașinii. Ei ar trebui să meargă vara cu geamurile închise care au, de obicei, protecție UV.

  3. Nu vă mai bazați niciodată doar pe cremele cu factor de protecție, dacă aveți alunițe - există pe piață multe creme cu SPF eficiente, precum cele dermocosmetice din farmacii. La fel sunt și produsele de fotoprotecție destinate sportivilor și militarilor aflați în misiune în zone calde. Acestea sunt eficiente împotriva arsurilor, dar nu vă feresc în totalitate de cancer. Dacă aveți alunițe cu potențial de transformare în melanom malign, expunerea la lumină poate grăbi procesul, chiar dacă folosiți creme eficiente cu factor de protecție.

  4. Nu neglijați alte semne ale expunerii exagerate la soare - nu doar alunițele trebuie atent monitorizate. Radiațiile ultraviolete pot provoca leziuni cutanate numite keratoze actinice, pete roz, roșii, aspre și descuamate. Acestea se pot transforma în timp în carcinoame spinocelulare, forme de cancer cutanat care au șanse mari de vindecare dacă sunt diagnosticate și tratate la timp.

  5. Mergeți cu toată familia la dermatolog, dacă alunițele sunt o „moștenire” - statisticile spun că riscul de apariție a unui melanom este de 1.000 de ori mai mare în familiile în care a existat o astfel de afecțiune. Pe fondul acestei moșteniri genetice, radiațiile ultraviolete pot declanșa multiplicări celulare care scapă de sub control și se transformă în cancer. Examinarea periodică a copiilor care merg la plajă și au multe alunițe devine obligatorie.

Întreabă specialistul
Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatoriiTRIMITE
CITEŞTE ŞI:
Un proiect dezvoltat de:
©2015
Cu sprijinul: