Totul despre cancerul de piele
    
SHARE
 
2017-06-05
Alunițele și riscul de cancer de piele

Cancerul de piele cel mai de temut este melanomul malign. El este foarte asemănător în fazele de debut cu alunițele existente deja pe piele de unde și riscul ca tumora să nu fie recunoscută și să scape tratamentului. Care este riscul ca aceste alunițe să se transforme aflăm din câteva studii importante publicate în presa de specialitate. 

Se vorbește despre riscul crescut de a dezvolta un melanom malign în cazul pacienților cu alunițe congenitale (din naștere) de dimensiuni mari de câțiva zeci de cm pătrați, în situația pacienților cu un număr mare de alunițe dar și a celor cu alunițe active, displazice. Astfel, în cazul alunițelor de peste 10 cmp prezente de la naștere riscul de melanom este de cca 450 ori mai mare față de populația generală (4). În cazul pacienților cu alunițe congenitale mai mici de 1cmp acest risc este nul (4). La persoanele cu un număr de peste 100 de alunițe, riscul este de 7 ori mai mare față de persoanele care au sub 15 alunițe (5). Se vorbește despre o predispoziție genetică de a dezvolta melanom dar și de influența factorilor de mediu, precum expunerea la soare sau radiație UV artificială. 

Există într-adevăr riscul de 50% de dezvoltare a melanomului pe o aluniță preexistentă (6) dar această observație nu trebuie să ducă la eliminarea alunițelor în scop preventiv. Există și posibilitatea, de altfel des întâlnită, de a dezvolta melanom malign din senin. În prezent se consideră că orice aluniță care apare după vârsta de 25 de ani este potențial suspectă și trebuie controlată dermatoscopic. Prin urmare, chirurgia profilactică nu poate înlocui examenul dermatologic și dermatoscopic al pacienților noștri. 

Controlul periodic al sănătății cutanate rămâne cel mai important mijloc de diagnostic al tumorii în fazele de început când este vindecabilă și totodată cea mai simplă metodă de a ne asigura o viață lungă și fără probleme de piele. 

 

Referințe

  1. Berg P, Lindelöf B. Congenital melanocytic naevi and cutaneous melanoma. Melanoma Res. 2003 Oct;13(5):441–5.
  2. Gandini S, Sera F, Cattaruzza MS, Pasquini P, Abeni D, Boyle P, et al. Meta-analysis of risk factors for cutaneous melanoma: I. Common and atypical naevi. European Journal of Cancer. Elsevier; 2005 Jan;41(1):28–44.
  3. Carli P, Massi D, Santucci M, Biggeri A, Giannotti B. Cutaneous melanoma histologically associated with a nevus and melanoma de novo have a different profile of risk: results from a case-control study. Journal of American Dermatology. 1999 Apr;40(4):549–57

 

Întreabă specialistul
Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatoriiTRIMITE
Stoica Ana
2017-11-07 16:54:12
Bună ziua.Am un nev la spate deasupra soldului.Este tare, cu margini neregulate ,maroniu și cheratinos deasupra și dacă încerc sa rup din marginea lui ,sângerează puțin.Il am de cel puțin 12 ani dar de vreo doi ani a devenit dureros dacă vreau sa rup din el..Mie frica sa merg la doctor, dar din păcate mă văd obligata ptr.ca simt ca ceva nu e în regula.Intrbarea mea este dacă se poate anterior operației ,face o biopsie ptr.a depista ce este :benign sau malign.
Va mulțumesc anticipat!
Dr. Gabriela Dodan
Medic specialist dermatolog
2017-11-14 11:10:44
Buna ziua,
Prima evaluare la consult este dermatoscopia( fotografia leziunii in interiorul pielii ) nu doare, dar orienteaza diagnosticul, apoi se face biopsia in anestezie locala. Va asteptam sa va programati.
CITEŞTE ŞI:
Un proiect dezvoltat de:
©2015
Cu sprijinul: