Cancerul de piele poate fi un dușman silențios, care nu dă semne decât atunci când este prea târziu. Însă există multe situații când cancerul este anunțat din timp, prin leziuni ale pielii care nu se vindecă, supurează, își modifică dimensiunile, situații care trebuie anunțate medicului dermatolog.
Printre acestea se numără keratozele actinice sau solare, cele mai comune leziuni cutanate provocate de expunerea la ultravioletele, naturale sau din saloanele de bronzat. Acestea arată ca niște pete roz sau roșii, aspre și descuamate, care afectează mai mult persoanele după 50 ani, care s-au expus repetat la soare. Apar mai ales pe scalp, pavilionul urechilor, dar și pe față, pe brațe, zone expuse intens la lumină.
Keratozele actinice afectează, în special, persoanele cu pielea deschisă la culoare, cu părul blond sau roșcat, ochi deschiși la culoare.
Aceste leziuni au potențial malign pentru că în timp se pot transforma în carcinoame spinocelulare. Însă nu sunt excluse situațiile când keratozele actinice se transformă în carcinoame bazocelulare, cele mai frecvente forme de cancer cutanat. Se estimează că 10% dintre keratoze dau la ora actuală diverse forme de cancer cutanat.
Keratozele actinice pot fi tratate înainte de a se declanșa procesul malign, iar printre recomandările de tratament se numără aplicarea de unguente, medicamente sau îndepărtarea lor chirurgicală sau cu laserul. Dacă medicii suspectează deja prezența unui cancer, ar putea recomanda biopsia acestor leziuni.