Totul despre cancerul de piele
    
SHARE
 
2016-05-24
Care sunt principalele reguli de protecție solară?

Soarele și ultravioletele artificiale constituie principalii factori de risc pentru cancerul de piele. Iar cifrele care susțin această afirmație sunt mai mult decât convingătoare: 90% dintre carcinoame și 86% dintre melanoame sunt asociate cu expunerea necontrolată la lumină. În aceste condiții, protecția solară nu este opțională, ci obligatorie dacă ne dorim o piele fără probleme grave la maturitate. Organizația Mondială a Sănătății are câteva recomandări de bază pentru toți cei care aleg să se expună la soare și vor să se protejeze împotriva efectelor nocive ale ultravioletelor. Iată care sunt acestea:

  1. Evitați expunerea la soare între orele 10 și 16. Este intervalul orar în care razele ultraviolete sunt cele mai puternice așa că impactul asupra pielii este dintre cele mai nocive.

  2. Purtați haine care să vă acopere cât mai mult atunci când mergeți pe stradă prin soare. Astfel, limitați contactul ultravioletelor cu pielea!

  3. Nu uitați să vă acoperiți capul și ochii! în aceste condiții, purtați accesorii care să vă protejeze pielea capului și ochelari de soare cu lentile speciale care pot reduce impactul razelor ultraviolete asupra ochilor.

  4. Stați la umbră în orele de vârf! însă nu uitați că umbrelele, copacii și adăposturile exterioare nu vă feresc total de ultraviolete.

  5. Folosiți creme cu factor de protecție (SPF) pentru UVA și UVB! Acestea ar trebui aplicate pe față tot timpul anului și pe corp, ori de câte ori faceți plajă. Nu uitați să aplicați cremele pe față, mâini, picioare și alte zone de piele expuse atunci când mergeți mult pe jos prin soare. Optați pentru produsele care au SPF cel puțin +15 și reaplicați cremele după cum este menționat pe ambalaj, unele la 2 ore altele la perioadă mai lungă. O puteți face și mai repede dacă înotați sau dacă ați transpirat după ce ați avut activități în aer liber. Practic, puteți afla cât de mult timp vă protejează o cremă înmulțind factorul de protecție cu 20 de minute, perioadă după care pielea expusă la soare începe să sufere din cauza UVB. Așadar, o aplicare de SPF 15 vă protejează 5 ore. Calculul e valabil dacă nu intrați în apă sau nu transpirați.

  6. Nu expuneți bebelușii la soare până la vârsta de un an! Åži aveți grijă să folosiți creme cu factor mare de protecție ori de câte ori mergeți cu copiii la plajă!

  7. Evitați solarul și arsurile pielii! Bronzul artificial este la fel de nociv precum cel natural. Iar arsurile deteriorează iremediabil pielea!
Întreabă specialistul
Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatoriiTRIMITE
CITEŞTE ŞI:
Un proiect dezvoltat de:
©2015
Cu sprijinul: