Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/.database.php on line 6
Cancerul de piele
 
Canceruldepiele.ro

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 33

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 39

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 42

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 45
Cont nou
 
Prima Pagina | Noutati |
Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 8

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 10
Inscriere pacient | Articole |
Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 17

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 20

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 23
Contact

Tipuri de cancer de piele

Melanomul malign

Carcinomul bazocelular

Carcinomul spinocelular

Dermatofibrosarcoma protuberans

Sarcomul Kaposi

Nevul atipic

Keratoza actinica

Keratoza seboreica
 

METODA MOHS PENTRU TRATAMENTUL CARCINOAMELOR CUTANATECarcinoamele cutanate sunt bazocelulare sau spinocelulare.
Majoritatea carcinoamelor bazocelulare cutanate nu pun probleme deosebite, nu metastazeaza decit rareori in forme deosebit de avansate si agresive, evolueaza lent de-a lungul anilor si daca sunt tratate correct, se vindeca. Formate prin inmultirea anormala a celulelor bazale, existente in mod natural in epiderm, carcinoamele bazocelulare sunt diagnosticate fie dupa semne clinice ca o leziune relativ recenta

care creste in volum si suprafata si care seamana initial cu o vezicula perlata sau un cos, dar care se extinde si uneori se ulcereaza central, fie mai ales dupa criterii histologice.
Aceasta inseamna ca pentru diagnosticul de certitudine este necesara biopsia leziunii, aspectul microscopic fiind de maxima specificitate.
Carcinoamele spinocelulare se formeaza prin inmultirea anormala a celulelor spinoase ale epidermului. Se caracterizeaza prin aparitia pe suprafata pielii sau a mucoaselor a unei tumori adesea ulcerate care nu are tendinta la vindecare spontana. Adesea observam dezvoltarea acestei tip de tumora pe buza inferioara la fumatori sau la cei cu probleme dentare. Epiteliomul spinocelular este mai agresiv decit cel bazocelular pentru ca are posibilitatea sa metastazeze.


Ce determina acest tip de cancer cutanat ?


Peste 90% din cancerele de piele sint cauzate de expunerea la soare. Restul de 10% apar dupa radioterapie ori dupa o arsura accidentala cu arsenic. Desigur ca pielea alba, fenotip I, II si III, este mai expusa riscului arsurii solare pentru ca nu contine suficienta melanina care s-o protejeze. Desi dupa un sezon de plaja pielea pare sa revina la normal pentru ca se duce bronzul, riscul aparitiei cancerului cutanat este tot mai mare. Doar cinci arsuri severe de piele produse in timpul vietii dubleaza riscul de cancer cutanat la maturitate. Deteriorarea produsa de lumina este ireversibila si cumulativa si asa se explica de ce boala apare chiar si dupa ce ani de zile pielea n-a mai fost expusa la soare.


Zonele cel mai frecvent afectate de aceste tumori sint tegumentele fetei, scalpului si spatelui, iar evolutia desi lenta poate duce la mutilari incredibile. Daca in tratamentul tumorilor corporale exista suficienta piele sanatoasa in jur pentru inchiderea defectului postoperator, iar cicatricea este acoperita de haine, nu acelasi lucru se intimpla cind tumora afecteaza fata. Aici trebuie sa facem economie de tesut si totusi sa indepartam tumora “cu radacini cu tot”. Daca nu o facem, alte noi tumori vor rasari dupa un interval de timp. Ginditi-va la o recidiva tumorala in apropierea ochiului, pe nas sau pe ureche. Retratarea zonei este si mai dificila, deoarece resturi tumorale imposibil de detectat cu ochiul liber pot ramine in straturile profunde musculare, cartilaginoase sau osoase. Riscul de evolutie mutilanta si de deces din cauza difuziunii tumorale sporeste in cazurile de recidiva cu 40% daca nu se controleaza intraoperator intinderea tumorii, practic celula cu celula. Pentru a fi sigur ca nu au ramas celule canceroase in zona, medicul care face excizia clasica taie o margine de siguranta mult mai mare decit ar fi nevoie in realitate.


Tratamentul cu cea mai mare rata de succes este chirurgia micrografica MOHS, deoarece permite chirurgului dermatolog sa cartografieze extinderea tumorala.

Denumirea ei este de fapt numele inventatorului ei, medicul american Dr. Frederic E. Mohs de la Centrul de Cercetare a Cancerului al Universitatii Wisconsin. Metoda care consta in analiza histologica pas cu pas in timpul operatiei este unica in precizie si da o sansa de vindecare de 99%, cea mai mare din toate metodele posibile.
Avantajul acestei proceduri, utilizata curent de peste 20 de ani in SUA si Europa de vest si de curind si in clinica noastra, este ca poate eradica tumora conservind cu precizie tesutul sanatos, totul in anestezie locala si in aceeasi zi de operatie. Pacientul asteapta pina cind analiza histologica efectuata din piesa congelata la Cryostat, da sentinta: tesutul este curat de celule canceroase si se poate trece la inchiderea defectului rezultat prin excizie si la reconstructia cutanata dupa regulile chirurgiei estetice. Combinind cercetarea histologica a marginilor si profunzimii tumorale, metoda ofera pacientului operat certitudinea diagnosticului in timpul interventiei si cea mai mare sansa de vindecare fara recidiva.
Clinica Dermastyle este singura clinica din tara in care aceasta metoda a fost implementata. Clinica beneficiaza de un laborator modern de histologie cutanata in care lucreaza medici specializati in aceasta procedura.


Sfatul Medicului

1. Alege momentul potrivit pentru plaja (intervalul orar 10:00 – 16:00 este interzis!)
2. Poarta haine pentru a te proteja:
• Hainele protejeaza mai bine decat cremele
• Culorile inchise sau cele stralucitoare ca: portocaliu, rosu, protejeaza mai bine decat cele pastel
• Exista haine speciale cu protectie SPF 50
3. Cremele de fotoprotectie contin agenti chimici care absorb sau reflecta radiatiile UV ca: avobenzona, oxybenzona, mexoryl, oxid de zinc, dioxid de titan.
4. Cremele SPF (UVA+UVB) trebuie aplicate cu 30 min. inainte de plaja.
5. Umbrela larga (cu SPF 35)
6. Nu exista creme de protectie solara cu formula de durata (long lasting)
7. Crema se aplica din 2 in 2 ore sau imediat dupa baie.
8. Protejati copiii de soare!
• O arsura solara in copilarie dubleaza riscul de MM in viata adulta
• 54% din copii se ard sau se bronzeaza usor
• 22% din copii se ard in prima copilarie

 Copyright 2010 - 2013    Cancer de piele | Noutati | Articole | Cont nou | Contact