Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/.database.php on line 6
Cancerul de piele
 
Canceruldepiele.ro

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 33

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 39

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 42

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 45
Cont nou
 
Prima Pagina | Noutati |
Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 8

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 10
Inscriere pacient | Articole |
Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 17

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 20

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 23
Contact

Tipuri de cancer de piele

Melanomul malign

Carcinomul bazocelular

Carcinomul spinocelular

Dermatofibrosarcoma protuberans

Sarcomul Kaposi

Nevul atipic

Keratoza actinica

Keratoza seboreica
 
Lumina UcigasaSuntem cu totii de acord ca fara lumina n-ar fi viata pe Pamant. La lumina se dezvolta plantele, la lumina se sintetizeaza vitamina D an organismul copilului care este ferit astfel de rahitism, sub lumina calda a verii ne odihnim an concediu. Asteptam sa luam lumina simbolica de Pasti ca semn al intrarii an primavara.

E limpede, ne place soarele si poate de aici si dorinta de a ne etala an orice sezon pielea bronzata, ca un semn al vacantei perpetue pe care truditorii de rand nu si-o permit. La moda este pielea bronzata, care an mintea creatorilor de imagine anseamna sanatate. Pe acest concept s-a cladit o antreaga industrie a ofertelor de bronz artificial, realizat fie cu ajutorul solarului, fie cu pastile care cresc gradul de pigmentare naturala a pielii. Asa au aparut cremele de autobronzare artificiala pentru cei care nu pot sta la soare, dar vor sa aiba piele de vacanta, si a fost inventat fondul de ten de culoare cafenie.
Mici trucuri, cu atat mai interesanta fiind manipularea aceasta de imagine cutanata desi persoanele cu pielea negricioasa apartinand etniilor colorate nativ au fost andelung si pe nedrept marginalizate si discriminate pe criteriul culorii tegumentare. Sa fie oare un exemplu subtil de "political correctness"?

Este oare sanatoasa aceasta expunere la lumina doar de dragul unei nuante aramii? Categoric nu! Medicii dermatologi din lumea antreaga nu anceteaza sa aduca noi si noi dovezi ale nocivitatii expunerii la rayele ultraviolete. an Australia, singura tara din lume an care rata incidentei cancerelor de piele este an scadere, aparatura de bronzat a fost scoasa an afara legii ca o masura de protectie a populatiei. Programe internationale de sanatate publica avertizeaza ca expunerea cronica la ultraviolete produce ambatranire prematura si este fara andoiala cauza principala a cresterii vertiginoase a cancerelor cutanate. Cat de expusi santem cu adevarat la acest risc? Statisticile spun ca o persoana dintr-o suta va dezvolta un melanom malign an cursul vietii si ca 25% din populatia emisferei nordice va face o forma sa alta de cancer cutanat. Soarele este din ce an ce mai ucigas pentru ca stratul de ozon, care constituia pana de curand un filtru suficient, s-a subtiat angrijorator.

Nu e de gluma, ecologistii de care s-a ras decenii antregi au avut dreptate: poluarea atmosferica contribuie permanent la aceasta deteriorare. Studiile arata ca antre 1972 si 1992 stratul de ozon a scazut dramatic cu 5-7%, radiatia solara si-a intensificat efectul de ardere cu acelasi procent, iar riscul de cancer cutanat a crescut de la 6% la 10%. Cifrele sunt nemiloase, iar realitatea este cruda si urgenta. Printre cunostinte ati auzit desigur de cineva care a avut o alunita transformata an melanom, cel mai de temut cancer de piele. Poate ati auzit ce usor apar ele pe pielea posesorilor de alunite expuse cu inconstienta la razele ultraviolete, fie ele naturale sau artificiale. Melanomul afecteaza mai degraba grupa de persone aflate la varsta maturitatii, 30-40 de ani, dar exceptiile nu lipsesc an randurile tinerilor sau varstnicilor.

Una dintre cele mai importante schimbari an structura societatii este ambatranirea populatiei prin cresterea sperantei de viata an lumea civilizata contemporana. Schimbarile cele mai vizibile se petrec la nivelul pielii si sant determinate de expunerea la razele ultraviolete naturale sau artificiale. "Este clar ca expunerea acuta sau cronica la lumina de-a lungul vietii duce la exacerbarea problemelor cutanate asociate fotoambatranirii", spune un grup de cercetatori americani (Photoaging 2004, Darrell S. Rigel si co.).

Prin termenul de fotoambatranire se antelege totalitatea schimbarilor cutanate produse sub influenta luminii pe antreg parcursul vietii. Daca ne gandim la modificarile de culoare ale pieli, ca aparitia petelor cafenii pe unele portiuni ale tenului, sau la aparitia cheratozelor solare an forma de zone cafenii pe maini, sau la aparitia pistruilor pe decolteu sau pe umeri, la accentuarea desenului vascular pe fata adica a cuperozei, precum si la accentuarea ridurilor, la pierderea elasticitatii cutanate, toate induse de expunerea la ultraviolete, vedem ca suntem cu totii atinsi de aripa neagra a luminii. Aduceti-va aminte de ceafa brazdata de santuri adanci a taranului care nu face plaja si nu sta la solar, dar care nu stie sa-si protejeze acest petec de piele atunci cand munceste la camp. Poate ati vazut si buzele arse de soare, crapate si descuamate, pe care fisura care nu se mai vindeca arata limpede aparitia unui cancer.
Daca vi s-ar propune sa stati sub o bomba cu neutroni ati refuza negresit, pe cand viata expusa sub razele nemiloase ale soarelui, aceasta bomba atomica naturala, este acceptata fara rezerve cu placere si bucurie inconstienta.

Dragi semeni din publicul consumator de soare, pericolul este extrem de aproape si nu este suficient anteles si luat an serios. Daca vrem sa facem umbra acestui pamant cat mai mult timp trebuie sa antelegem la ce ne expunem si sa ne repetam an gand: nu mai exista de mult bronz sanatos, exista doar o placere cu riscuri asumate.Dr. Mihaela Leventer
Medic dermatolog
Clinica Dermastyle

 Copyright 2010 - 2013    Cancer de piele | Noutati | Articole | Cont nou | Contact