Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/.database.php on line 6
Cancerul de piele
 
Canceruldepiele.ro

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 33

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 39

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 42

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 45
Cont nou
 
Prima Pagina | Noutati |
Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 8

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 10
Inscriere pacient | Articole |
Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 17

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 20

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 23
Contact

Tipuri de cancer de piele

Melanomul malign

Carcinomul bazocelular

Carcinomul spinocelular

Dermatofibrosarcoma protuberans

Sarcomul Kaposi

Nevul atipic

Keratoza actinica

Keratoza seboreica
 

KERATOZA SEBOREICA (VERUCA SEBOREICA)


 

Este cea mai frecventa tumora cutanata. Evolutia este benigna (necanceroasa) si poate apare oriunde pe piele cu exceptia palmelor si talpilor, mai ales in arii seboreice (cu secretie crescuta de grasime). Pot fi unice sau multiple (situatie des intalnita).

 

• Care este aspectul keratozei seboreice?


Apare pe pielea normala sub forma unei suprafete plane sau supradenivelare mica alb-galbuie care in evolutie se ingroasa formand o suprafata verucoasa. Majoritatea sunt brune cu nuante de la maron deschis la maron inchis. Suprafata este moale si catifelata cu dopuri galbui in suprafata. Au dimensiuni de la cativa milimetri la cativa centimetri. Uneori se detaseaza spontan fragmentar sau in totalitate lasand o suprafata usor umeda. Debuteaza frecvent in decadele 4-5 de viata. Ocazional apar in sarcina sau dupa tratament cu hormoni estrogeni. Copiii sunt rar afectati.


• Care este cauza aparitiei keratozei seboreice?


Cauza exacta a aparitiei keratozei seboreice ramane necunoscuta. Exista cazuri familiale. Anumite studii sugereaza faptul ca expunerea excesiva solara ar favoriza aparitia keratozei seboreice.


• Este periculoasa keratoza seboreica?


Keratoza seboreica este o formatiune cu evolutie benigna si cronica. Aceste leziuni trebuie examinate de un dermatolog, mai ales in situatiile cand cresc rapid, devin negre, sangereaza sau determina mancarime locala. In aceste cazuri sunt greu de distins de cancerele cutanate, astfel incat se impune biopsia lor (indepartarea si examinarea la microscop pentru un diagnostic corect). Ocazional apar brusc mai multe leziuni ce pot fi semnul unei afectiuni interne serioase.


• Cu ce se poate confunda keratoza seboreica ?


Keratoza seboreica poate fi confundata cu verucile vulgare (negii), nevii pigmentari (alunitele), keratozele actinice (leziuni precanceroase) si cancerele de piele (melanom, carcinoame cutanate). Din acest motiv, examinarea unei astfel de leziuni de catre un medic specialist dermatolog este obligatorie.


• Care este tratamentul keratozei seboreice?


Tratamentul poate fi recomandat pentru leziuni mari sau usor de traumatizat. Considerentul estetic poate fi un motiv important ce impune tratament.
Exista mai multe optiuni terapeutice pentru indepartarea keratozei seboreice:
• Crioterapia / Criochirurgia. Presupune aplicarea de azot lichid la nivelul leziunii ce determina « inghetarea » acesteia. Leziunea se indeparteaza spontan in cateva zile. Uneori se poate forma o bula sub keratoza seboreica care se usuca si determina indepartarea acesteia. Dupa aceasta se poate observa un punct deschis sau inchis la culoare care se estompeaza in timp. Ca reactie adversa a acestui tratament se poate intalni persistenta indefinita a unei depigmentari (culoare alba a pielii) la locul tratamentului.
• Electrochirurgia presupune anestezie locala si folosirea unui curent electric care cauterizeaza (arde) keratoza seboreica. Poate determina cicatrici reziduale.
• Chiuretajul presupune utilizarea sub anestezie locala a unei chiurete pentru a indeparta keratoza seboreica. Pansamentul nu este necesar. Uneori se poate nota sangerare minima usor de controlat.
Indiferent de tipul de tratament ales keratoza seboreica se vindeca.


 Copyright 2010 - 2013    Cancer de piele | Noutati | Articole | Cont nou | Contact