Canceruldepiele.ro

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 33

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 39

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 42

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 45
Cont nou
 
Prima Pagina | Noutati |
Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 8

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 10
Inscriere pacient | Articole |
Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 17

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 20

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 23
Contact

Tipuri de cancer de piele

Melanomul malign

Carcinomul bazocelular

Carcinomul spinocelular

Dermatofibrosarcoma protuberans

Sarcomul Kaposi

Nevul atipic

Keratoza actinica

Keratoza seboreica
 

KERATOZA ACTINICA (KERATOZA SENILA, KERATOZA SOLARA)

 


Keratoza actinica este un stadiu precoce al unui cancer cutanat ce apare pe pielea expusa timp indelungat la soare. Se intalneste frecvent la rasa alba (mai ales la persoane blonde, roscate, cu ochi verzi sau albastri), la cei care traiesc in aer liber, la altitudini mari si la persoane cu imunitate scazuta. Prezenta keratozei actinice creste cu inaintarea in varsta (aproximativ 50% din persoanele peste 50 ani prezinta keratoze actinice).

 

• Care este aspectul keratozei actinice?


Keratoza actinica are aspectul unei formatiuni scuamoase sau crustoase ce apare pe piele. Baza poate fi palida sau pigmentata brun, roz, rosu sau sub forma unei combinatii a acestor culori. Scuama sau crusta este cornoasa, aspra, uscata, aderenta – se detaseaza greu, uneori cu o mica sangerare. Uneori este greu vizibila, fiind mai degraba detectata prin atingere sub forma unei asperitati. In cazul cresterii rapide a leziunii, aceasta se poate prezenta sub forma unui “corn” cutanat (se aseamana cu cornul unui animal). In anumite situatii keratoza actinica se poate insoti de o senzatie de mancarime, intepatura, durere usoara sau se poate inflama. Formatiunea se dezvolta lent si are dimensiuni in general sub 2 cm. In stadiile precoce poate dispare si reapare ulterior. Pot fi intalnite mai multe leziuni in acelasi timp. Localizarea este frecvent la nivelul fetei, urechilor, pielii paroase, gatului, dosul mainilor si antebratelor, umerilor, buzelor.

 

• De ce poate fi periculoasa keratoza actinica?


Keratoza actinica este considerata o leziune precanceroasa. Din acest motiv tratamentul precoce al acestei afectiuni previne evolutia catre o boala grava. Proportia de leziuni ce pot evolua spre cancer cutanat este cuprinsa intre 1-10%, evolutia fiind lenta. Acest cancer nu pune in general viata in pericol daca este detectat si tratat corespunzator in stadii precoce. Totusi, daca leziunea este neglijata, poate evolua cu invazia profunda a tesuturilor vecine si in cazuri rare se poate raspandi in alte organe (metastaze). O importanta deosebita trebuie acordata localizarii la nivelul buzelor (cheilita actinica) ce este o forma agresiva cu evolutie spre cancer cu rata mare de diseminare la distanta.

 

• Care este cauza aparitiei keratozei actinice?


Expunerea cronica la soare este cauza majoritatii keratozelor actinice, determinand modificari ale dimensiunii, formei si arhitecturii celulelor pielii. Probabilitatea de aparitie a keratozelor actinice este crescuta in zonele insorite. Nisipul, zapada si alte suprafete reflectorizante cresc expunerea solara la nivelul pielii, fiind un factor de risc suplimentar pentru dezvoltarea acestei afectiuni. Keratozele actinice pot apare de asemena pe zone expuse frecvent la surse artificiale de radiatii ultraviolete (solar, PUVA terapie). Mai rar pot fi determinate de expunerea indelungata la raze X sau produse chimice industriale (arsenic, gudroane).

 

• Cum se poate trata keratoza actinica?


Exista mai multe metode eficiente pentru a indeparta keratoza actinica. Trebuie sa alegeti impreuna cu medicul dermatolog cea mai buna metoda de tratament in functie de natura leziunii, varsta si starea de sanatate (alte boli asociate).
• Crioterapia / Criochirurgia. Aceasta metoda consta in aplicarea la nivelul leziunii de azot lichid ce produce inghetarea tesutului cu distructia secundara a acesteia. In final se formeaza un nou strat de piele ce va inlocui zona afectata de leziunea initiala. Nu necesita anestezie sau taiere. Pot exista senzatii de presiune, arsura. Dupa tratament pot apare puncte albe sau roseata temporara.
• Excizia chirurgicala si biopsia.Tratamentul chirurgical se foloseste in special pentru leziunile erodate sau infiltrate. Deoarece aceste leziuni pot prezenta risc de transformare in cancer, toate piesele de rezectie vor fi examinate de catre medicul histopatolog. Acest lucru este necesar pentru a exclude o eventuala leziune canceroasa.
• Chimioterapia topica consta in aplicarea pe piele a unei creme sau lotiuni cu actiune antineoplazica (5-Fluorouracil, Imiquimode, Diclofenac). Secundar poate apare iritatia pielii si discomfort. Un punct rosu poate ramane la locul de tratament al keratozei actinice inainte ca aceasta sa dispara.
• Terapia fotodinamica este o metoda eficace in special pentru leziunile de la nivelul fetei si din pielea paroasa. Consta in aplicarea unui compus chimic (acid 5 aminolevulinic) cu rol fotosensibilizant. Ulterior (dupa cateva ore), pielea este expusa la o lumina ce activeaza compusul chimic rezultand distructia keratozei actinice. Necesita anestezie locala. O roseata la locul tratamentului poate persista cateva zile dupa procedura dar vindecarea se face de obicei fara urma.
• Peelingul chimic consta in aplicarea unei solutii chimice la nivelul leziunii ce are ca efect descuamarea pielii timp de cateva zile. Se obtine indepartarea keratozei actinice cu formarea unui nou strat de piele. Principalele reactii adverse constau in inrosirea si edemul tranzitoriu la nivelul zonei tratate.
• Chirurgia LASER.Laserul cu CO2 sau Erbium Yag determina distructia leziunii. Necesita anestezie locala si timp de vindecare. Poate determina roseata postoperatorie.
• In prezent sunt in curs de cercetare si evaluare noi metode terapeutice pentru keratoza actinica.
• Dupa indepartarea keratozei actinice, zona tratata trebuie protejata de expunerea excesiva la soare sau la ceilalti factori de risc. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea produselor locale cu factor de protectie solara ridicat (exemplu – SPF 50).

 

• Cum se poate preveni aparitia keratozei actinice?


Protectia solara reprezinta cea mai buna metoda impotriva aparitiei keratozei actinice. Inca din copilarie acest lucru trebuie facut deoarece expunerea solara este cumulativa putand conduce la aparitia leziunilor mai tarziu in viata. Oricum, niciodata nu este prea tarziu sa initiem prevenirea formarii unor noi cheratoze actinice chiar la varsta adulta.
Skin Cancer Foundation recomanda pentru preventia aparitiei leziunilor secundare expunerii solare urmatoarele:
• Evitati expunerile inutile la soare, in special intre orele 10 si 16.
• Protejati-va de soare cu haine adecvate (pantaloni lungi, maneca lunga, palarii cu boruri mari, ochelari de soare cu pelicula de protectie anti UV).
• Utilizati crema de protectie solara cu factor minim de protectie 15 (SPF 15).
• Evitati saloanele de bronzare si aparatele de bronzare artificiala.
• Nu expuneti nou nascutii si copii la soare. Ecranele solare pot fi utilizate la copii cu varsta peste 6 luni.
• Aveti grija sa protejati copii de expunerea la soare.
• Examinati-va pielea o data pe luna.
• Efectuati un examen de specialitate al pielii in fiecare an.


 Copyright 2010 - 2013    Cancer de piele | Noutati | Articole | Cont nou | Contact