Citește Pielea în 7 pași simpli
 
 

Observare înseamnă salvare

Pielea desfășoară sub ochii noștri semnele de alarmă și cele de îmbolnăvire: ele sunt la vedere și, odată recunoscute, te ajută să iei măsurile potrivite din timp. De aceea, este important să știi cum se manifestă cancerul de piele și care sunt primele simptome,pentru a-l putea detecta la timp.

Timpul este critic

Românii ajung târziu la medic cu cancerele de piele, pentru că acestea au evoluție silențioasă, nu dor și nu te mănâncă. Majoritatea vin doar în faza de maturitate a tumorii, când aceasta ulcerează, sângerează sau leziunea a crescut prea mult pe suprafața pielii.

Sub aparența benignă, de bubă care vine și trece de la sine, pot să fie și probleme serioase. Pielea are 5 feluri de aspecte de leziuni, cu peste 3000 de diagnostice pentru aceste leziuni. Doar un ochi avizat poate discerne și uneori nici ochiul nu este suficient, fiind necesare analize suplimentare, ca dermatoscopia, biopsia, imunohistochimia etc.

Există, de asemenea, leziuni precanceroase – keratoza actinică, de exemplu, apare ca o serie de pete mici, roz, uneori ușor cafenii, maronii, aspre. Uneori nu se văd cu ochiul liber, dar se simt la pipăit, apoi cresc și devin vizibile. Apar pe pielea expusă la soare, care a suferit arsuri solare (față, scalp, marginea urechilor, spate, decolteu).

Ulcerația cronică – de exemplu ulcerul benign de gambă – se poate transforma în carcinom spinocelular. De asemenea, o zonă de piele pe care s-a făcut radioterapie poate, la un moment dat, să ulcereze și să devină carcinom.  Condiloamele acuminate (excrescențe prin transmitere sexuală) persistente pe zona genitală pot duce la un cancer. Lucrul în mediu toxic, cu noxe profesionale, poate produce leziuni care apar și se dezvoltă în cancer.

La fel, există foarte multe boli de piele care imită cancerul dar nu sunt, de fapt, cancer.

Tipurile principale de cancere de piele în imagini

Cel mai important este carcinomul bazocelular pentru că se întâlnește cel mai frecvent.

Cum recunoaștem un carcinom cutanat? Vedeți mai jos câteva poze:

Carcinom bazocelular


Carcinom spinocelularCel mai grav este melanomul, care necesită detecție incipientă pentru a putea fi tratat. Cum arată cancerul de piele de tip melanom? Vedeți mai jos:


Celelalte carcinoame sau alte afecțiuni de tip canceros au gravitatea lor și trebuie diferențiate: analiza care discerne boala este biopsia.

 

7 semne de alarmă în detecția cancerului

 1. Este persistentă?
 2. Este o leziune care crește silențios – fără durere, fără mâncărimi?
 3. Se ulcerează? Se rănește ușor? Sângerează?
 4. Se află pe o zonă expusă la soare, la lumină?
 5. Arată ca un coș, un noduleț, o ulcerație sau
 6. Este o pată negricioasă, care seamănă cu o aluniță, dar a crescut în câteva luni?
 7. Persoana a petrecut mult timp în aer liber?

Aceste semne pot fi validate suplimentar de cei 3 factori de predispoziție:

 1. Familia a avut experiența unui cancer de piele sau a altor boli alocate?
 2. Persoana are piele albă, care se arde ușor la soare?
 3. Vârsta este de 50 ani sau mai mare?

Dacă unul sau mai multe semne sunt pozitive, consultul este vital, la fel și urmărirea evoluției, care se face non-traumatic, cu ajutorul dermatoscopiei computerizate. În funcție de tipul de leziune, dermatoscopia se repetă la 3 sau 6 luni. Persoanele fără risc pot să facă un control al sănătății pielii o dată pe an, cu ocazia zilei de naștere, de exemplu.

Indiferent de suspiciune, biopsia este mijlocul de diagnostic care ne ajută să diferențiem bolile între ele. Dacă la exterior multe leizuni par la fel, la microscop apar semne caracteristice de boală, care ajută la diferențierea unei leziuni benigne de una malignă.

Cei care suferă operații pentru astfel de leziuni cutanate, dar după un interval de timp dezvoltă o leziune nouă, pe același loc, se confruntă cu recidiva. O persoană se poate confrunta de-a lungul vieții cu mai multe forme de cancere cutanate sau cu leziuni multiple ale aceluiași tip de cancer.

Majoritatea cancerelor de piele beneficiază de un tratament cu cele mai mari șanse de vindecare, microchirurgia Mohs.

 

Important pentru părinți

Consultul dermatologic devine din ce în ce mai important după perioada de pubertate, expunere la soare sau solar etc. Apariția alunițelor este normală, dar proliferarea și creșterea lor trebuie urmărită. Problemele încep, în general, de la pubertate încolo, odată cu creșterea. Începând cu maturitatea orice leziune de piele nevindecată spontan sau sub tratament trebuie evaluată de specialist.

Alunițele nu înseamnă cancer

Dar nu trebuie neglijate. Ce este important de urmărit?

 1. Asimetria: cele două jumătăți ale aluniței nu arată la fel.
 2. Bordurile: marginile aluniței sunt de formă neregulată.
 3. Culoarea: apar nuanțe de brun, negru, alb, roșu în aceeași aluniță.
 4. Dimensiunile sunt mai mar de 6 mm.
 5. Evoluția: alunița crește, sângerează, creează senzația de mâncărime.

Toate aceste semne sunt indicii ale unui posibil melanom malign, cancer potențial mortal.

 
sus
 
Vino alături de ambasadorii Citește Pielea
 
 
Dr. Mihaela Leventer

Medic dermatolog cu 30 de ani de experiență, Dr. Mihaela Leventer știe că doar Citind Pielea numărul de cazuri de cancer de piele depistate târziu poate fi redus.
Carcinomul este vindecabil atunci când este tratat la timp și de aceea, Dr. Leventer încurajează românii să fie informați și mereu atenți la sănătatea pielii lor. 

VISIT SITE
Cristian Mărgărit

Cristian Mărgărit, susținător al vieții sănătoase și a tot ceea ce implică nutriție, dietă, sport, relaxare. Cristian s-a identificat cu campania Citește Pielea, din convingerea lui pentru un stil de viață sănătos și dorința de a face bine. Crede cu tărie că „ne definim prin ceea ce facem pentru oamenii din jurul nostru”.

VISIT SITE
Cristina Bazavan

Cunoscută ca blogger, jurnalist și om de radio, Cristina Bazavan are o adevărată „obsesie” pentru îngrijirea pielii, după cum declară chiar ea.
Cristina s-a alăturat campaniei Citește Pielea tocmai din convingerea că și îngrijirea pielii, la fel ca orice alt lucru pe care-l faci în viată, are efect daca e făcut cu perseverență și cu rigoare.

VISIT SITE
Vlad Petreanu

Vlad Petreanu, jurnalist din 1990. Om de radio și televiziune, Vlad Petreanu s-a alăturat campaniei Citeste Pielea. Preferă postura clasică, de observator, celei moderne de vedetă.

VISIT SITE
Devino ambasador!

Dacă ai învățat deja cum să citești pielea, vino și tu în clubul ambasadorilor și informează-ți prietenii cum să se protejeze de cancerul de piele!
 
sus
 
Depistat la timp, cancerul de piele este vindecabil
 
 

"Am vești bune! Carcinomul bazocelular nu a mai recidivat. Sunt 10 luni de când am avut operația și cicatricea arată foarte bine. Vă trimit și poze."

Ioana Castaniu din București

 

"Datorită intervenției dumneavoastră, problema copilului meu s-a rezolvat în totalitate. Nu mai are nimic acum. Vă mulțumesc din suflet!"

Cosmin Popescu din Constanța

 

„Au trecut deja 5 luni de la operație și vreau sa va spun că totul este foarte bine. Nu am absolut nicio problema la ochi. Vă mulțumesc mult."

Maria Popescu din București

 

 
sus
 
Ai primit diagnosticul de carcinom cutanat?
 
 

Am pornit această campanie cu scopul de a reduce  numărul de diagnostice tardive de cancer de piele, care influențează negativ șansele de tratament ale pacientului. Suntem conștienți că acest demers este unul de lungă durată, ale cărui rezultatele le vom vedea abia după câțiva ani. Deoarece mulți dintre pacienții suferinzi de carcinom cutanat nu au sprijinul familiei sau nu au resursele necesare, ne-am propus să ajutăm în fiecare lună o astfel de persoană, cu o operație pro bono.

în sprijinul acestor pacienți vin Banca Transilvania prin Divizia pentru Medici și Centrul Dr. Leventer, locul unde se vor face intervențiile de microchirurgie Mohs (mai multe detalii aici), procedura chirurgicală care poate obține vindecarea carcinomului cutanat.

începând cu luna septembrie 2016 vom efectua câte o operație pe lună, selectată din cazurile trimise în atenția noastră.

Criteriile care vor sta la baza selecției pacientului sunt:

 • Tumoră primară cu o evoluție de cel mult 1- 2 ani
 • Diagnostic clinic și de certitudine (biopsie) de carcinom bazocelular sau spinocelular. În cazul în care nu există o biopsie, ci doar diagnostic clinic, biopsia va fi realizată în cadrul Centrului Dr. Leventer
 • Venituri mici (pensie sub 800 lei sau salariu sub 950 lei)

Pentru a vă înscrie pentru operația gratuită, vă rugăm să completați informațiile solicitate mai jos și să încărcați documentele medicale care atestă diagnosticul cât și o adeverință de venit sau cupon de pensie.

în secțiunea comentarii, vă rugăm să răspundeți la următoarele întrebări:

 1. De când evoluează leziunea? Cum ați observat-o?
 2. A fost diagnosticată de un medic dermatolog?
 3. Ați mai făcut tratament local pentru această leziune?
 4. V-ați ars de la soare în tinerețe?
 5. Ați lucrat în mediu poluant sau în aer liber?
 6. Mai aveți cazuri de cancere ( de orice tip) în familie?
 7. Ce medicamente luați în mod curent?
 8. Aveți aparținători ( copii, rude)?
 9. De unde ați aflat de campania noastră?


 
Upload documente (format zip rar sau pdf)
(pot fi uploadate documente până în 60 MB; pentru documente diferite sau mai multe documente vă rugăm arhivați-le într-un singur fisier .zip)


 
 
 
 
sus
 
ȘTII SÄ‚ CITEȘTI PIELEA?
 
 
Arată-ne că ai învățat să citești pielea, rezolvă quiz-ul de mai jos și intră automat în tragerea la sorți pentru unul dintre cele trei kituri de îngrijire a pielii (compuse din: Avene Tolerance Extreme Emulsie și Avene Apă Termală 150 ml), oferite de Eau Thermale Avene în fiecare săptămână.

Perioadă concurs: 23 august - 17 octombrie

Concursul s-a încheiat, mulțumim pentru participare! 
 
 
sus
 
Citește Pielea
 
 

Campania Citește Pielea este un demers al Fundației Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii alături de partenerii săi Banca Transilvania, Eau Thermale Avene, Societatea Română de Dermatologie, Blade & Light și Dr. Leventer Center.  

Obiectivul pe care ni-l propunem prin acest demers este acela de a reduce numărul de cazuri depistate în stadii avansate, cazurile de mutilări și de decese din cauza cancerului de piele, să scădem numărul de diagnostice puse greșit, de prejudecăți în privința acestei boli, de pacienți puțin sau deloc informați.

Dacă doriți să vă alăturați cauzei noastre sau doriți mai multe informații despre campanie, vă invităm să ne contactați la adresa: contact@canceruldepiele.ro

 
sus