Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/.database.php on line 6
Cancerul de piele
 
Canceruldepiele.ro

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 33

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 39

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 42

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 45
Cont nou
 
Prima Pagina | Noutati |
Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 8

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 10
Inscriere pacient | Articole |
Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 17

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 20

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 23
Contact

Tipuri de cancer de piele

Melanomul malign

Carcinomul bazocelular

Carcinomul spinocelular

Dermatofibrosarcoma protuberans

Sarcomul Kaposi

Nevul atipic

Keratoza actinica

Keratoza seboreica
 

CARCINOMUL BAZOCELULAR (EPITELIOMUL BAZOCELULAR)

 Este o tumora a pielii frecvent intilnita mai ales pe zonele care au fost expuse indelung la soare de-a lungul vietii.

 

• Evolutie, zone afectate

 

Initial seamana cu un cos care ulcereaza si creste usor sau cu o cojita aspra care se rupe si nu se vindeca spontan. Cresterea este lenta si dureaza de obicei 1-2 ani pina cind leziunea ajunge la o dimensiune de 1 cm. Pot coexista mai multe leziuni in acelasi timp situatie descrisa ca epiteliomatoza. Zonele cele mai afectate sunt fata, scalpul, gitul, dar si alte zone expuse la soare de-a lungul vietii ca decolteul, umerii, bratele sau membrele inferioare. Frecventa acestei tumori a crescut ingrijorator in ultimii 10 ani datorita cresterii expunerii la soare dar si datorita scaderii filtrului natural de ozon prin care trec radiatiile ultraviolete.

 

• Factori de risc

 

- expunere indelungata la soare (vacante, activitate in aer liber asa cum se intimpla in agricultura, constructii, navigatie, alpinism, ski, etc), expunere la solar
- piele pe care exista numeroase keratoze actinice (pete cafenii care cresc in suprafata si in volum transformindu-se in mici ridicaturi roz-cafenii aspre la palpare)
- ochi albastri, par deschis, tendinta la arsura solara
- se intilneste la persoanele care au facut radioterapie pentru micoza scalpului in tinerete (tratamentul este in prezent abandonat)

 

• Aspect clinic

 

Leziune plana cu margini usor ridicate, translucide, perlate cu centrul intact aspru acoperit de crusta sau erodat, sangerind.
Leziune nodulara, translucida ca o hemisfera cu diametrul de 1 cm de culoare roz cu vase de singe vizibile
Ulceratie penetranta in tesut cu marginile indurate
Leziune plana care se intinde ca o pata de ulei avind culoare roz, vinetiu, suprafata lucioasa, margine perlata cafenie sau translucida
Leziune nodulara negricioasa pe alocuri translucida (seamana cu melanomul malign)

 

• Tratament

 

De cele mai multe ori aspectul clinic este foarte caracteristic si se poate trece la tratament direct care consta din excizia chirurgicala a leziunii in anestezie locala cu o margine de siguranta de 5 mm. Piesa de piele astfel obtinuta se va trimite la examinare histopatologica (examen bioptic) pentru confirmarea diagnosticului.
In situatiile in care diagnosticul clinic nu este cert, se face intii o biopsie in anestezie locala si dupa ce rezultatul confirma diagnosticul se reintervine pentru excizia completa a leziunii. Vindecarea operatiei se face in 7-14 zile in functie de localizarea tumorii.
In unele centre se practica inca electrodesicarea cu electrocauterul dupa ce in prealabil leziunea este chiuretata. Aceasta metoda trebuie precedata de o biopsie care sa certifice diagnosticul clinic. Vindecarea se face ca in arsura intr-o perioada de o luna de zile.Varianta de cauterizare laser nu aduce beneficii fata de electrocauterizare, evolutia spre vindecare fiind de lunga durata. In situatii exceptionale poate fi propus tratamentul prin crioterapie sau radioterapie.
In situatia in care tumora are o asezare dificila, pe fata de exemplu, se recomanda excizia prin metoda microchirurgiei Mohs. Procedura permite diagnosticarea tumorii in timpul operatiei si in acelasi timp permite controlul extinderii tumorale si eliminarea in intregime a tesutului bolnav avind cea mai mare rata de vindecare fara recidiva.
Tratamentul corect al acestei tumori poate duce la vindecare, riscul vital fiind minim.

 Copyright 2010 - 2013    Cancer de piele | Noutati | Articole | Cont nou | Contact