Cancerul de piele cel mai de temut este melanomul malign. El este foarte asemănător în fazele de debut cu alunițele existente deja pe piele de unde și riscul ca tumora să nu fie recunoscută și să scape tratamentului. Care este riscul ca aceste alunițe să se transforme aflăm din câteva studii importante publicate în presa de specialitate.
Se vorbește despre riscul crescut de a dezvolta un melanom malign în cazul pacienților cu alunițe congenitale (din naștere) de dimensiuni mari de câțiva zeci de cm pătrați, în situația pacienților cu un număr mare de alunițe dar și a celor cu alunițe active, displazice. Astfel, în cazul alunițelor de peste 10 cmp prezente de la naștere riscul de melanom este de cca 450 ori mai mare față de populația generală (4). În cazul pacienților cu alunițe congenitale mai mici de 1cmp acest risc este nul (4). La persoanele cu un număr de peste 100 de alunițe, riscul este de 7 ori mai mare față de persoanele care au sub 15 alunițe (5). Se vorbește despre o predispoziție genetică de a dezvolta melanom dar și de influența factorilor de mediu, precum expunerea la soare sau radiație UV artificială.
Există într-adevăr riscul de 50% de dezvoltare a melanomului pe o aluniță preexistentă (6) dar această observație nu trebuie să ducă la eliminarea alunițelor în scop preventiv. Există și posibilitatea, de altfel des întâlnită, de a dezvolta melanom malign din senin. În prezent se consideră că orice aluniță care apare după vârsta de 25 de ani este potențial suspectă și trebuie controlată dermatoscopic. Prin urmare, chirurgia profilactică nu poate înlocui examenul dermatologic și dermatoscopic al pacienților noștri.
Controlul periodic al sănătății cutanate rămâne cel mai important mijloc de diagnostic al tumorii în fazele de început când este vindecabilă și totodată cea mai simplă metodă de a ne asigura o viață lungă și fără probleme de piele.
Referințe