Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/.database.php on line 6
Cancerul de piele
 
Canceruldepiele.ro

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 33

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 39

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 42

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/header.php on line 45
Cont nou
 
Prima Pagina | Noutati |
Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 8

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 10
Inscriere pacient | Articole |
Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 17

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 20

Notice: Undefined index: status in /home/drlevent/canceruldepiele.ro/meniu.php on line 23
Contact

Tipuri de cancer de piele

Melanomul malign

Carcinomul bazocelular

Carcinomul spinocelular

Dermatofibrosarcoma protuberans

Sarcomul Kaposi

Nevul atipic

Keratoza actinica

Keratoza seboreica
 

CARCINOMUL SPINOCELULAR

 Carcinomul spinocelular reprezinta a doua cauza a tumorilor cutanate non-melanocitare, dupa epiteliomul bazocelular. Depistarea precoce si tratamentul corect al acestei leziuni duce la vindecare fara complicatii.

 

• Care sunt factorii de risc?

 

Radiatiile ultraviolete acumulate prin expunere excesiva la soare de-a lungul vietii sau prin frecventarea solarului reprezinta cel mai important factor determinant pentru dezvoltarea acestui tip de tumora.
Culoarea deschisa a pielii, varsta peste 65 de ani, fumatul, sexul masculin si istoricul personal de cancere cutanate sunt factori de risc aditionali.
Persoanele cu sistem imunitar slabit, cum ar fi cei care au suferit transplant de organe sau pacientii cu infectie HIV/SIDA dar si persoanele in tratament cu diverse medicamente imunosupresoare sunt predispuse la a dezvolta carcinoame cutanate.

 

• Aspecte clinice

 

Carcinomul spinocelular apare de obicei pe tegumente expuse la soare cum ar fi scalpul, fata, urechile, gatul, antebratele si dosul mainilor, putand insa aparea la nivelul mucoaselor din zona buzelor sau cea genitala.
O leziune de tip nodular, dura, rosie, care se dezvolta pe una din zonele de risc sau o formatiune plana, acoperita de crusta albicioasa sau maronie ce nu se vindeca, reprezinta cele mai comune manifestari ale carcinomului spinocelular.
Orice ulceratie, in special localizata la nivelul mucoaselor sau pe o zona de inflamatie cronica sau pe tegumentul tratat anterior prin radioterapie, trebuie sa indrume pacientul catre medicul specialist dermatolog.

 

• Complicatii

 

Carcinomul spinocelular este o tumora agresiva de obicei la nivelul zonei pe care se dezvolta, avand deci potential mutilant regional.
Localizarea leziunii pe buze sau urechi, tumorile cu diametru mai mare de 2 cm, cele care au determinat invazie locala la nivel muscular, cartilaginous sau osos au tendinta mare la recidiva si la extensie catre ganglioni limfatici locoregionali.
Exista cazuri rare in care tumori agresive sau ignorate pot determina metastaze la nivelul organelor interne cu potential letal.

 

• Cum este diagnosticat si tratat carcinomul spinocelular?

 

Diagosticul de certitudine al acestei leziuni se face prin biopsie cutanata. Aceasta manopera poate indeparta o parte a leziunii pentru analiza insa poate fi efectuata si o asa zisa biopsie excizionala care reprezinta in acelasi timp si tratament cu viza curativa.

 

• Modalitatile de tratament ale carcinomului spinocelular

 

Crioterapia– indepartarea celulelor canceroase prin aplicarea de azot lichid. Este o metoda veche de tratament, aplicabila in special pe leziuni superficiale si care prezinta o rata mare de recidiva.
Excizia chirurgicala simpla, in limite de siguranta oncologica atat in lateral cat si in profunzime, reprezinta cea mai utilizata metoda de tratament
Terapia laser actioneaza prin vaporizarea tumorilor superficiale, in special cele localizate la nivelul buzelor.
Radioterapia este indicata rar, in cazuri depasite chirurgical.
Chimioterapia carcinomului spinocelular consta in aplicarea de creme sau de lotiuni ce contin agenti antineoplazici; acestia determina un proces inflamator local cu distrugerea celulelor tumorale, urmat de vindecarea zonei respective. Este o metoda aplicabila in special leziunilor precanceroase si canceroase superficiale.
CHIRURGIA MOHS reprezinta cea mai eficienta modalitate de tratament a carcinomului spinocelular, in special a tumorilor cu dimensiuni mai mari de 2 cm, a celor localizate la nivelul fetei, pe mucoase sau in zona genitala avand ca avantaj major posibilitatea de conservare maxima a tesutului sanatos din jurul leziunii si diagnosticul precis al intinderii celulelor tumorale in tesut; o indicatie speciala este reprezentata de tumorile recidivante. Aceasta procedura este practicata in centre dotate cu aparatura speciala pentru aceasta metoda de catre dermatologi specializati si presupune indepartarea tumorii strat dupa strat si examinarea la microscop a fragmentelor excizate pana la obtinerea de tegument sanatos, fara celule maligne. Riscul de recidiva dupa aceasta metoda este cel mai mic fata de toate celelalte procedee terapeutice.

 

• Preventia carcinomului spinocelular

 

Evitati expunerea prelungita la soare, in special intre orele 10am-16pm.
Evitati expunerea la solar
Folositi crème de fotoprotectie cu factor SPF>30, aplicate cu 20 min inaintea expunerii la soare si reaplicate la fiecare 2 ore
Folositi fotoprotectie mecanica – palarii, ochelari de soare, haine cu maneci lungi sau imbracaminte din materiale speciale ce confera protectie UVA si UVB atunci cind sunteti nevoiti sa stati mult in soare.
Atentie la medicatia fotosensibilizanta – unele antihipertensive, unele antibiotice, medicamente hipocolesterolemiante, unele antidiabetice si isotretinoinul, un medicament frecvent utilizat ca antiacneic. In cazul in care folositi aceste substante trebuie sa va protejati mai atent fata de expunerea la soare.
Dieta bogata in vitamine si antioxidanti poate scadea riscul de a dezvolta anumite tipuri de tumori cutanate.
Autoexaminarea periodica si vizita la medicul specialist ajuta la diagnosticul precoce si la scaderea riscului de complicatii asociate acestui tip de tumora cutanata.

 Copyright 2010 - 2013    Cancer de piele | Noutati | Articole | Cont nou | Contact